Born to be Wild - élő szövet a fém vázon
Üdvözöl az igazi, hamisítatlan motoros paradicsom, a virtuális Wild!

Hírlevél [7288 fő]


E-mail címed:

 Feliratkozás:

 Leiratkozás:


Gőzhajtás és dollármilliók

- 2011.11.02.

2012 január 12.-14. között rendezik azt a las-vegasi aukciót, amelynek sztárja ez az 1894-ben készült Roper gőzhajtásos motor lesz.
Sylvester Roper of Roxbury az egyik első iparos volt, aki autókat kezdett gyártani az Egyesült Államokban. Ha most élne, biztos szívroham és agyvérzés várna rá, amikor meghallja a leütési árat. Az értéke minden bizonnyal felbecsülhetetlen, na de az ára nagyon is valós, és az aukciós ház szerint világrekord van készülőben. Ha elkel, ez lesz a világ legdrágábban eladott motorkerékpárja.
Az alapja egy Columbia bicikli, de hogy a motorkerékpár definíciójába belefér az annak köszönhető, hogy nem szereltek rá pedált. Az a hatalmas téglalap alakú optikai környezetszennyezés a vázban nem más, mint az égéstér és közvetlen fölötte a bojler. Egy apró gőzmotor helyezkedik el a jobb oldalon, amely a hajtásért felel. Persze ne tévesszen meg senkit az esetlen bicikli és a pincéből ismert vegyes tüzelésű kazán rosszul sikerült kombinációja, ez egy sebességi rekorder gép. 1896-ban hivatalosan is 65 km/óra sebességet ért el. És hogy mire képes a technika, arról az indonéz Rusnan Ecres által 2009-ben készített replica árulkodik. Biciklialkatrészekből és rozsdás vasakból készült másolata nem kevesebb, mint 120 km/óra sebességre képes.

 

A gőzmotor csak a jéghegy csúcsa, az árverésen olyan motorok is láthatóak lesznek, mint ez az 1907-es Indian:

Vagy ez a másik, háborús Indian 1943-ból, amit akkor a vörös hadsereg részére exportáltak:


Eddigi hozzászólások

Webwild: since 1996

Webprogramozás: 2012-2014 Pápai Dávid, papaidavidmail kukac gmail pont com
Oldal tetejére
Az oldal töltődik...