Born to be Wild - élő szövet a fém vázon
Üdvözöl az igazi, hamisítatlan motoros paradicsom, a virtuális Wild!

Hírlevél [7288 fő]


E-mail címed:

 Feliratkozás:

 Leiratkozás:


Interjú Wim Theunissennel

- 2013.06.15.

A Zodiac az egyik legrégebben, és főleg legaktívabban jelenlévő cég Magyarországon, ami utángyártott Harley-Davidson alkatrészeket forgalmaz. Természetesen az EMAT-on is ott volt a standjuk, egyből a Wild Magaziné mellett. Wim Theunissennel, a Zodiac Magyarországi képviselőjével készítettünk interjút a cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről.  

Szia Wim. Nagyon sokan ismernek téged, mint ahogyan a Zodiac katalógust is, de azt már kevesebben tudják, hogyan indult az egész történet.

 Az 1950-es években volt egy fiatal amerikai motoros, hívjuk őt Joe-nak. Ő azt látta, hogy egyetlen baj van a Harley-Davidsonokkal, mégpedig a rossz minőségű futómű. Főleg a kerekekkel volt gond, viszont azok elvileg jók voltak, sokkal inkább az úttest volt a problémák igazi oka. Mivel Joe műszaki ember volt és szeretett bütykölni a sufnijában, csinált magának jobb minőségű küllős kerekeket. Nagyon jól sikerültek, aminek következtében jöttek a barátok, és annak a barátai és ez így ment tovább. Joe olyan híres lett, hogy nemsokára már ő lett a H-D kerék beszállítója.

A biznisz beindult, és Joe egyre több alkatrészt kezdett gyártani az amerikai vashoz (tankok, sárvédők, kormányok). De a 60-as években az alkatrészgyártás már túl drága lett USA-ban és Joe Hong-Kongba költözött. Azt halotta, hogy azon a földrészen kevés pénzért ugyanolyan minőséget tudnak produkálni. És bejött!  1969-ben Joe elkezdett alkatrészeket gyártani Tajvanban, gyári minőségben. Mivel emberünk másik hobbija a csillagászat volt, így a cég neve Zodiac lett.

A vállalat egyre több megrendelést kapott az USA-ból, de Európában valamilyen ok miatt nem akart beindulni az eladás. Joe tehát 1984-ben felszállt a repülőre és Hollandiába utazott. Miért pont oda? A sajtok, vagy a tulipánok vonzották, vagy csak simán be akart tépni? Az igazi ok az volt, hogy hallott egy fiatal cégről, ami utángyártott motoralkatrészekkel foglalkozik. A cég neve Highway Hawk volt, azonban a tulajdonos nem látott fantáziát ebben a Tajvani történetben. Az akkori kereskedelmi igazgatónak ellenben nagyon tetszett az egész. Ő volt Ton Pels!

Ton felmondott, bérelt egy kétszáz négyzetméteres raktárt és elkezdte végigjárni Európát. A felesége az irodában dolgozott, rajta kívül egyetlen raktáros volt még a cégnél, aki a mai napig a Zodiacnál dolgozik ! Így indult a Zodiac Európai képviselete, a Zodiac International BV. Ma, majdnem 40 évvel később 40 ember dolgozik a cégnél és több mint 6000 m2-re nőtt a raktár.

Ha érdekel az interjú további része, hogy hogyan lett Wim a magyarországi dealer, és hogy hogyan adott el a cég több tonna sast a '80-as évek közepén, nincs más teendőd minthogy megvedd a Wild Magazin 211-es számát.

80_0707_1.jpgzodiac.jpg

333_28911.jpg 333_28912.jpg 333_28929.jpg




 

   

 

 

 


Eddigi hozzászólások

Webwild: since 1996

Webprogramozás: 2012-2014 Pápai Dávid, papaidavidmail kukac gmail pont com
Oldal tetejére
Az oldal töltődik...