Born to be Wild - élő szövet a fém vázon
Üdvözöl az igazi, hamisítatlan motoros paradicsom, a virtuális Wild!

Hírlevél [7276 fő]


E-mail címed:

 Feliratkozás:

 Leiratkozás:


Péntektől beindul az EMAT!

- 2015.03.16.

Tizenkilenc év - alig pár nap, és tizenkilencedszer is lezajlik a motorépítők nemzeti megmérettetése.

10389182_919027488129749_6746002808041170249_n.jpg

És lehet-e más motorépítői álom, mint a többtízezres nézőszám egy ilyen versenyen, illetve az egyenes út nem is kis esélye a Világbajnokságra?

Aligha… Március 20-22. között viszont megvan a lehetőség. A nevezésnek díja nincs, a feltétel mindössze annyi, hogy épített vagy átépített motorod legyen.

Az esélyek. Az én motorom úgysem nyerhet… Ez rossz duma… A kizárólag profi építőműhelyek többmilliós költségvetésű motorjainak nyerési esélyei cseppet sem nagyobbak, mint a kis költségvetésűeké.

Ha csak az utóbbi évek néhány példáját nézzük, ott vannak Szakál kis költségvetésű építései, melyből a Pannóniája az EMAT után (és a Wild Magazin segítségével) kijutott az EB-re, ahol 19. helyezést ért el! Gózan Gábor és Jenei Robi kategórianyertesekként pedig olyan alapokból alkotnak, amit a legtöbben már a garázsból kidobnának.

A siker alapvetően három szent tényező körül forog: ötlet – minőség – összhatás.Nem tűnnek bűvösnek ezek a szavak, talán azért, mert nem is azok.

Az alapötlet annyit jelent, hogy kitaláld, milyen alapból és milyen irányzatban építesz. A minőség a fényezésről, az apró csavarok kinézetéről, az elemek illeszkedéséről, a fényezésről–krómozásról szól, vagy arról, hogyan látszanak a kábelek. Az összhatást pedig valószínűleg nem kell magyarázni.

Ezt a három tényezőt könnyen fel lehet előre mérni és átgondolni.


Motor és autóépítés

A Devils MC 1996-ban szervezte meg először a Magyar Motorépítő Bajnokságot. A rendezvénynek adott helyszínt a Petőfi Csarnok és a Budapest Kongresszusi Központ, de az utóbbi néhány évben már a Hungexpo-n zajlik a megmérettetés.
Idén lesz hét éve, hogy a Devils MC és a Rusty Rodders CC egymásra talált. A Rusty az ország egyetlen hot rod klubjaként vállalta fel, hogy lebonyolítja a négykerekűek közötti versenyt. Azóta custom bike és hot rod témakörben a kb. 50 motor mellé nagyjából 30 autó is társul.
A két klub célja, hogy segítse az építőket, az építési kultúrát. A verseny nemzetközivé tételével (a bajnokság nyitott!) pedig az ország határain túl is ismertebbé tehetjük a magyar építőket és Magyarországot.


EMAT – unikum a javából!

A rendezvény nem csak abban egyedülálló, hogy nemzeti bajnokságot csak néhány országban szerveztek 1996 előtt. Ilyen ország pl. Japán, ahol ’93 óta zajlik a Yokohama Hot Rod Show. A Devils MC a világon az elsők között szervezte meg, és bonyolítja le évente azóta is a bajnokságot.
Az épített motorok és a hot rod autók egyszerre szereplése ilyen szintű versenyen szintén igen ritka. Az USA-ban több államban van ilyen, illetve a már említett Yokohamában. De ezenkívül alig van rá példa Európában!


A lényeg: az építők

Iparművészet a javából… Ha úgy tekintjük az EMAT-on a csarnok meglátogatását, mint egy gyönyörű festményekkel gazdagon ékesített kiállítás megtekintését, akkor válik még különlegesebbé az élmény. Az alkotók sok tekintetben művészek, sok tekintetben magasan képzett (vagy autodidakta) technikusok, újító mérnökök.  
És minden évben létrejön kb. 70 két keréken (vagy három... vagy négy...) gördülő alkotás. Van olyan év, amikor jobb a „termés”, van, amikor rosszabb. De mindig feltűnik a mezőnyben egy-két tucatnyi döbbenetesen jó építés, ami nemzetközi szempontból is megállja a helyét!


Nemzetközi sikerek az EB-n és a vb-n:

2013. vb, Németország, 6. helyezett: Gigamachine Choppers, Aluracer
2010. EB, Németország, 6. helyezett: Müce Choppers, Simson
2008. EB, Németország, 24. helyezett: Müce Choppers, Last Minute
2008. EB, Németország, 19. helyezett: ArtDeco Motorcycles, Pannónia
2007. EB, Németország, közönségdíj: AMS, Snake
2007. EB, Németország, 10. helyezett: Müce Choppers, Só Bike
2007. EB, Németország, 1. helyezett (Európa-bajnok!) és vb USA, 5. helyezett: Sapka Művek, Time Machine
2006. vb, USA, 4. helyezett: Radical Garage, Strong and Unique
2006. EB, Németország, 2. helyezett: Hunya-Fiák-Csík: Hawk


Eddigi hozzászólások

Webwild: since 1996

Webprogramozás: 2012-2014 Pápai Dávid, papaidavidmail kukac gmail pont com
Oldal tetejére
Az oldal töltődik...