Born to be Wild - élő szövet a fém vázon
Üdvözöl az igazi, hamisítatlan motoros paradicsom, a virtuális Wild!

Hírlevél [7288 fő]


E-mail címed:

 Feliratkozás:

 Leiratkozás:


Organikus bukósisak

- 2016.05.09.

Skót tudósok forradalmi ötlettel álltak elő: leveszöldségek rostjaiból képesek olyan anyagot létrehozni, amiből akár motoros védőruhát és bukósisakot is tudnak készíteni nemsokára.

carrothead_650x499.jpg

A hulladékfeldolgozás fontos részét képezi az élelmiszeriparnak, így a két kutató már évek óta foglalkozik a kérdéssel. A répa olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyag, de nem csak ezért választották. A répa ugyanis remek nano-cellulóz forrás, csakúgy, mint a többi gyökérzöldség. A nano-cellulózból képesek könnyű, rugalmas és erős anyagot előállítani, ami kiválthatja a szénszálas anyagokat a motoros ruházatok gyártása során. Ez több okból is célszerű lenne: egyrészt jóval olcsóbb az alapanyag, másrészt pedig megújuló forrásból szerezhető be, szemben a szénszálas anyagokkal.

Az anyagot Curran nevezték el a répa kelta nevéből, és miután a laborkísérletek alapján sikeresnek ítélték meg az iparágban való felhasználhatóságát, most épp azt kutatják, hogy megoldható-e a gazdaságos tömeggyártása. Ugyanis ha igen, akkor nem állnak meg a motoros ruházatnál, hanem szélesebb körben is alkalmaznák.


Eddigi hozzászólások

Webwild: since 1996

Webprogramozás: 2012-2014 Pápai Dávid, papaidavidmail kukac gmail pont com
Oldal tetejére
Az oldal töltődik...