Born to be Wild - élő szövet a fém vázon
Üdvözöl az igazi, hamisítatlan motoros paradicsom, a virtuális Wild!

Hírlevél [7288 fő]


E-mail címed:

 Feliratkozás:

 Leiratkozás:


12. Motoros Búcsú

- 2018.05.30.

12. alkalommal került megrendezésre május 25.-26.-án a Motoros Búcsú, Kerékpáros és Motoros Zarándoklat az Ecséd település szélében található Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál.

dsc_5066_1280x851_.jpg

Egy előzetes interjú alkalmával elhangzott, hogy a hagyományoknak megfelelően kerül megrendezésre idén a motoros zarándoklat, s utólag gondolkodik el az ember, azon, hogy mit is rejt magában ez a kifejezés, „… a hagyományoknak megfelelően …”. A hagyományos értékek mentén, a kezdetektől célunk volt a zarándoklat során a teljes lelki feltöltődés, a teljes búcsú elnyerése, a mindennapokból való kilépés lehetősége, a Boldogasszony, motorosok védelmezője üzenetének átadása. Mindez ünnepi szentmisével, motorosok megáldásával, lelkiségi programokkal és sok baráti beszélgetéssel. No meg remek további programok lehetőségének megteremtésével kívántuk egy közösséggé kovácsolni a zarándok és jótékony lelkű motorosokat.

dsc_2139_1280x851_.jpg

A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány által kezdeményezett és partnerként segítő, támogató motoros szervezetek (Ecsédi Motoros Egyesület, MOTaMOT, Szkíta Motorosok, Felvidéki Motorosok, Hunyadi Rend és a MotorkerékPálosok közössége) közös eseménye a (05.25.) pénteki napon kezdődött a megnyitóval. Az Alapítvány részéről Csontos Péter koordinátor köszöntötte az érkezőket, és hangsúlyozta a motoros zarándoklat fontosságát, a keresztény hitünk megóvását, hagyományainak, értékeinek megőrzését. Mint ahogyan a megnyitó részében is elhangzott, jó érzés régi, mondhatni ismerős arcokat látni, s persze újabb személyeket! Az idei évben is sok új motoros zarándok látogatott el a szenthelyre. dr. Gorda Éva, az Ecsédi Motoros Egyesület nevében köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt, több mint tíz év alatt sok jó emléket őrizz, s kívánta, hogy mindenki vigyen magával az ideiről is. Machovits László a Hunyadi Rend képviseletében köszöntötte a zarándokokat és kiemelte az esemény fontosságát a motoros társadalomban, rá mutatott a lelkileg való megélésére is, valamint megköszönte a szervezőknek a lehetőséget. Az első, fogadónapon, a megnyitót követően keresztúttal, litániával és fáklyás körmenettel folytatódott a program. A fáklyás körmenetet követően vacsora várta a zarándokokat, melyet az Ecsédi Motoros Egyesület készített és ajánlott fel. Az elmúlt nap megmutatta, hogy sok kedves emléket őrizünk magunkban, s ez a két nap csak tovább gazdagodott.

dsc_3860_1280x851_.jpg

A második napon, a főnapon ünnepélyes köszöntővel vette kezdetét a rendezvény. Csontos Péter az alapítvány alapító tagja, koordinátora, valamint Tóth Zoltán a MOTaMOT képviselője köszöntette motoros zarándokokat, érdeklődő vendégeket. A megnyitót követően, a Királyok és Keresztek c. történelmi képregény Közönségtalálkozójával folytatódott a kiemelt esemény programja. Mészáros János és Németh Levente, szerzők beszélgető társa Pápay Bálint (MOTaMOT elnöke) volt. A beszélgető partnerek személyiségének köszönhetően, valamint az érintet témákból adódóan a közönségtalálkozó, közvetlen és kötetlen beszélgetéssel ajándékozta meg a hallgatóságot. Az Európában is egyre ismertebb -idén lesz a francia és belga kiadások- igen igényes, és történetileg is tartalmas kiadványról sok érdekességet, háttér információkat tudtunk meg, köztük például a viking és varég testőrség szerepét a történetben, vagy a kihívásokat jelentő komoly rajzok megoldásáról, hátteréről is megtudtunk párgondolatot. Az előadást követően finom ebéddel várták a helyi motoros egyesület tagjai a motorosokat, és minden érdeklődőt, melyet a MOTAMOT ajánlott fel. Mindezek alatt lehetőség adódott mindenki számára vért adni a véradókamionban. A Magyar Vöröskereszt Hatvan Területi Szervezetének munkatársainak ezúton is köszönjük a közreműködő segítségét. A nap során számos motoros és nem motoros adta a vérét, hogy minél több életet menthessenek! Az ebédet követően folytatódtak az esemény programjai Bán Mór és Trux Béla írók és Machovits László (Hunyadi Rend képviseletében), mint moderátor egy remek író-olvasó találkozót valósítottak meg. Melynek témája a történelmi regények szerepe a jelen korban, valamint azok háttere és röviden Hunyadi Mátyásról is szó esett, hiszen idén Mátyás király éve van. Az idő végre kegyes volt a szombati napon, így sor kerülhetett a meghirdetett formában a motoros felvonulásra, motoros rendőrjárőrök felvezetésével.

dsc_1685_851x1280_.jpg

A motoros felvonulás után következett a viselet és fegyver bemutató az Egri Vitézlő Oskola vitézeinek köszönhetően, akik elvarázsolták a fiatalabb és idősebb közönséget egyaránt. Mint egy visszaröpítették a résztvevőket a 16. századi végvári vitézek korában; még a régi puskák is elsültek a gyerekek nagy örömére.
A programokat mintegy megkoronázta az ünnepi szentmise, melyet Varga József plébániai kormányzó, helyi plébános celebrált együtt a MotorkerékPálosok közösségével érkező Bátor Botond pálos rendi szerzetessel, motoros – testvérrel, majd a motorosok megáldása következett a nap zárásaként.

dsc_4692_1280x851_.jpg

Varga József atya köszöntőjében elmondta, minden kedves érdeklődőt köszönt, „… akit nem csak a közös érdeklődési kör, hanem a közös hitnek az ereje tart össze. Zarándoklaton vagyunk, és a zarándoklat nem pusztán a szabadidő jó eltöltését jelenti, hanem sokszor áldozat vállalást, sokszor lemondást, sokszor egy kis megfáradtságot, és törődést is jelent. Ajánljuk fel ezeket az áldozat vállalásunkat, s kérjük, tőle hallgassa meg minden imádságunkat!” A szentbeszédében pedig hangsúlyozta merjünk igent mondani az Isten akaratának, merjünk Máriától tanulni. „Kérjük a Szűzanya közbenjárását, hogy amikor tapasztaljuk az ő segítségét, az ő közbenjárását a mi életünkben, akkor közben tudjunk ily módon tanulni tőle, hogy utána sose felejtsük el melyik az, az út, ami kivezet minket a nehézségből, melyik az, az út, amely Isten szerinti akaratának megfelelően sikert és tartalmat ad az életünknek.”

A szentmisét követően a még sátorban vagy szálláson pihenő motoros zarándokok csendes beszélgető estével, népi énekek éneklésével és hallgatásával folytatták.

dsc_3564_1280x851_.jpg

Az alapítvány kuratóriuma és a szervező motoros partnereink köszönik mindenkinek a jelenlétet, az előadóknak az előadásokat, bemutatókat, a Magyar Vöröskeresztnek a mindennapos munkáját, a véradóknak a véradást, hogy hősök lettek, a motoros járőröknek a jelenlétüket, a motorosoknak vagy egyéneknek a közreműködő segítségüket.

Köszönet a helyi motorosoknak a finom ebédet és vacsorát, a rendezvény biztosításáért, a szentmisék tartalmas bemutatásáért Varga József atyának, a koncelebráló Bátor Botond pálos szerzetes testvérnek, a kántor úrnak és a helyi ministránsoknak a közreműködést, a beszélgető partnereknek, a fotósnak, a hangosításért felelősöknek, a büfé üzemeltetőjének, valamint mindenkinek, aki támogatásával, vagy felajánlásával, munkájával segítette az idei motoros búcsú kiemelt eseményünk létrejöttét!

dsc_4760_1280x851_.jpg

A Jó Isten segítsen, s a Boldogasszony óvjon mindenkit!

Jó példával élni két keréken! Széles Utat!

Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány

Kuratóriuma sk.


Eddigi hozzászólások

Webwild: since 1996

Webprogramozás: 2012-2014 Pápai Dávid, papaidavidmail kukac gmail pont com
Oldal tetejére
Az oldal töltődik...