Born to be Wild - élő szövet a fém vázon
Üdvözöl az igazi, hamisítatlan motoros paradicsom, a virtuális Wild!

Hírlevél [7288 fő]


E-mail címed:

 Feliratkozás:

 Leiratkozás:


13. MOTOROS BÚCSÚ BESZÁMOLÓJA

- 2019.05.22.

A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány által kezdeményezett és partnerként segítő, támogató motoros szervezetek (Ecsédi Motoros Egyesület, MOTaMOT, Szkíta Motoros Egyesület, Felvidéki Motorosok, Hunyadi Rend és a MotorkerékPálosok közössége) közös eseménye már péntek délután kezdetét vette a hivatalos megnyitóval.

img_8545.jpg

Az alapítvány részéről Csontos Péter koordinátor, az Ecsédi Motoros Egyesület részéről pedig Pásztor Róbert köszöntötte az érkezőket, és hangsúlyozták a motoros zarándoklat fontosságát, keresztény hitünk melletti kiállást. A fogadónapon a megnyitót követően ünnepi szentmisével és fáklyás körmenettel folytatódott a program, melyet a helyi plébános Varga József plébániai kormányzó celebrált. A szentmisében Varga József atya felhívta rá mindenki figyelmét arra, hogy „… a mi életünkben is végbe mehet a feltámadt Jézussal való találkozás!” … „Talán a motorosok tudják azt a legjobban, miközben az utakat szelik, mennyire kiszolgáltatottak. Ki vannak szolgáltatva az időjárásnak, a közlekedés viszontagságainak, és a környezetünknek; és csak Jézusban bízhatnak!”A fáklyás körmenetet követően Ambrus Károly tárogatón játszott az egybegyűlt érdeklődőknek, majd vacsora várta a zarándokokat, melyet az Ecsédi Motoros Egyesület készített és ajánlott fel.

A Motoros Búcsú második, mondhatni a főnapján, ünnepélyes megnyitó keretében Csontos Péter az alapítvány alapítója és koordinátora örömmel fogadta a régi és új motoros zarándokokat, hangsúlyozva az idei évben a balesetmentes közlekedés fontosságára felhívó programokat, ezt követően a helyi Motoros Egyesület részéről Dr. Gorda Éva köszöntötte az érkezőket, aki egy megindító történettel kívánta szemléltetni az esemény hagyományoknak megfelelően való megtartását, a motoros áldás hitbéli és egyéni életükben való megélését. A megnyitón Machovits László is köszöntött mindenkit, és az előző napi szentmisére utalva a Feltámadt Krisztussal való találkozásra invitálta a jelenlévőket.

Az igen kegyes, napos időjárásnak köszönhetően lassan megtöltötték motorosok és érdeklődő egyének a kápolna környékét. Miközben a programnak megfelelően haladt minden szépen sorban. A megnyitó után író-olvasó találkozóra került sor Benkő László és Csikász Lajos írók közreműködésével, valamint Machovits László (Hunyadi Rend) moderálásával. A jó kedélyű és kötetlen beszélgetés érintette a sorsfordító történelmi pillanatokat, a jobbnál jobb valós vagy kitalált, de a történet vezetés szempontjából szükséges karakterek sorsát, az írók munkáját, viszontagságait és kutatását, valamint a csaták, sorsok, személyiségekhez való kapcsolatukat. Neves történelmi személyekről (Kinizsi Pál, II. Rákóczi Ferenc) tudhattuk meg milyenek is lehettek a kutatások alapján a valóságban, hol terülhet el egy-egy vár, hol zajlottak a csaták valóban, mi változott a régi korokhoz képest, és még sok minden másról is szó esett ezen a remek pódiumbeszélgetésen. Az író-olvasó találkozó után finom ebéddel várták a helyi motoros egyesület tagjai a vendégeket, melyet a MOTaMOT ajánlott fel. A nap során számos motoros és nem motoros adta a vérét a véradókamionban, hogy minél több életet megmenthessenek! Jó volt látni, hogy fiatalok és középkorúak egyaránt fontosnak tartották egy kis tűszúrást elviselve segíteni másokon; köszönjük a Magyar Vöröskereszt Hatvan Területi Szervezetének a közreműködő segítséget.

 dsc_2156.jpg

Délután 13°° órától egy különleges és remek elsősegélynyújtó bemutatón vehetett részt a zarándokok, melyet a jászberényi Bercsényi Miklós Általános Iskola három tanulója, Kosdiné Kucsa Andrea vezetésével mutattak be a lelkes, s érdeklődő közönségnek. Az ifjúsági vöröskeresztesek által bemutatott szituációk és technikák bár a motoros balesetekre helyezte a hangsúlyt, de mindenki más is nyerhetett új tapasztalatokat elsősegély nyújtás terén. Az idei 13. Motoros Búcsú mondhatjuk, a balesetmentes közlekedésre hívta fel a figyelmet, hiszen az elsősegélynyújtó bemutató, a véradás, mint lehetőség mellett, a programokkal párhuzamosan szombati napon ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehettek részt az előzetesen regisztrált motorosok, külön helyszínen, a MOTaMOT szervezésében.

A szombati nap délutánján, a szentmise és a motorosok megáldását megelőzően a meghirdetett programnak megfelelően köszönthettük professzor Dr. Papp Lajos szívsebészt, aki a Boldogasszonyról és a Magyarok kapcsolatáról tartott előadást. Értő és felemelő előadás volt, a hallgatóság megelégedésére.

Elérkezett a programok fő pillanata az ünnepi szentmise, melyet Bátor Botond pálos rendi szerzetes celebrált együtt a Felvidéki Motorosok közösségével érkező Novák József atyával, majd mind ketten megáldották a motorosokat. Bátor Botond pálos rendi szerzetes, aki maga is motorozik köszöntőjében elmondta: ismét nagy élmény számára itt köszönteni a motoros zarándokokat. Szentbeszédében a motorosoknak elmondta, hogy sosem szabad céltalanul közlekedni, „…válassz egy célt és menj, ne tekintgess jobbra vagy balra, mert az mindig veszélyes és balesethez vezethet.” Ugyanakkor rávilágított arra is, hogy nem lehetünk érdektelenek másokkal, lássuk meg a másik egyénben a jót, legyünk másoknak támassza! Egyik kedves film jelenetét is megosztotta a jelenlévő zarándokokkal, az idős Rocky és felnőtt fia beszélgetés pillanatáról van szó, „… számotokra is eljöhet a pillanat, hogy legyűr az élet, de fel kell állni, és menni kell tovább!”

img_8533.jpg

Az alapítvány kuratóriuma és a szervező motoros partnereink köszönik mindenkinek a jelenlétet, az érdekes, s tartalmas előadásokat, a remek bemutatót, a Magyar Vöröskereszt dolgozóinak áldozatos munkáját, az összes résztvevőnek a véradást, hogy hősök lettek, a motoros járőröknek a jelenlétüket, a motorosoknak pedig közreműködő segítségüket. Köszönet jár a helyi motorosoknak a vendéglátásért és a rendezvény biztosításáért! Hálás szívvel köszönjük az ünnepi szentmisék tartalmas bemutatását Varga József atyának, Bátor Botond pálos szerzetes testvérnek, a koncelebráló Novák József atyának, felvidékről, a kántor úrnak és a helyi ministránsnak a közreműködést! Köszönet jár az előadóknak és a moderátornak, a mindig kiváló helyi fotósunknak, a videót készítő barátunknak, a hangosításért felelős szakembernek, a büfé üzemeltetőjének, valamint mindenkinek, aki támogatásával vagy felajánlásával, szolgálatával segítette az idei motoros búcsú létrejöttét!

A Jó Isten segítse, a Boldogasszony óvjon mindenkit! Ne feledjétek mottónkat: Jó példával élni két keréken! Széles utat, élményekben gazdag szezont kívánunk mindenkinek!

 

Beszámoló szerzője: Csontos Péter koordinátor,

a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány alapító tagja

Fotók: Bálint Róbertné, Csontos Péter, Karsai László


Eddigi hozzászólások

Webwild: since 1996

Webprogramozás: 2012-2014 Pápai Dávid, papaidavidmail kukac gmail pont com
Oldal tetejére
Az oldal töltődik...