Born to be Wild - élő szövet a fém vázon
Üdvözöl az igazi, hamisítatlan motoros paradicsom, a virtuális Wild!

Hírlevél [7288 fő]


E-mail címed:

 Feliratkozás:

 Leiratkozás:


Alpine MotoSafe füldugó szélzaj ellen (x)

- 2012.06.21.

Kétféle ember létezik. Az első csoportba azok tartoznak, akik törődnek az egészségükkel, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy hosszútávon is élvezhessék azt, amit Isten ajándékozott nekik. A másik csoportba azok tartoznak, akik nem vesznek tartós tejet, és a „majd lesz valahogy” alapon gondolkodnak. Persze az ember fiatalon többnyire nem gondolkodik azon, hogy mi lesz 30, 40 vagy akár 50 év múlva, pedig néha nem ártana, főleg akkor, ha olyan fontos dologról van szó, mint a látás vagy éppen a hallás. Utóbbi az idővel egyébként is folyamatosan romlik, de a modern kor vívmányaival ezt a folyamatot könnyedén és az elején szinte észrevehetetlenül felgyorsíthatjuk - hangos zenével fűszerezett házibulik, koncertek, rendszeres privát zenehallgatás telefonról vagy mp3 lejátszóról... természetesen jó hangosan, hogy elnyomjuk a környezet zaját... no és a motorozás.

Aki ült már motoron (és nem csak álló helyzetben) az tudja, hogy a motoros fülének legnagyobb ellensége egy bizonyos sebesség felett a szélzaj, ami hosszú utazások alatt nem csak időszakos terhelést ró a fülre, hanem bizony akár órákig hallgathatjuk a bukóban a körülötte keletkező légörvények fülsiketítő zaját. Persze-persze, csak jó bukót kell venni, az majd megold mindent - mondják a "szagértők". Nos, ebben van valami igazság, de kevés olyan sisak van a piacon, melyet kifejezetten úgy fejlesztettek, hogy az elsődleges szempont az, hogy kifejezetten halk legyen, de ahány ember, annyi igény, ezt pedig egy gyártó nem tudja mind kielégíteni.

A másik jó tanács, hogy jól be kell bújni a plexi mögé; valljuk be, egy hasalós póz még egy sportmotoron sem éppen kényelmes hosszabb távon, és bizonyos sebesség alatt még hülyén is nézhet ki. Nyilván a csupasz motorok és plexi nélkül chopperek tulajdonosai is nagyra értékelik majd ezt az ötletet, mert bizony ők akkor tudnak majd legközelebb plexi mögé bújni, ha beállnak egy nyilvános telefonfülébe és magukra csukják az ajtót.

Miért döntöttem a füldugó mellett új sisak helyett?

A műanyag csomagban a két füldugó, két további szűrő és hordtáska található, amiben megtalálható a behelyezéshez szükséges műanyag implikátor is. A füldugókban alapból a zöld színű szűrőket kapjuk, melyek a felirat szerint a közepes védelmet nyújtják, míg a csomagban található plusz két sárga a magasabb fokú védelmet szolgálja. A szűrők tehát egyedi igények szerint kicserélhetők, attól függően, hogy milyen motorunk van (naked, idomos stb), illetve túrázásra vagy épp valamilyen nagyobb sebességű mókázásra készülünk. A szűrők nem csak a szélzajt szűrik, hanem kialakításuk révén megszabadulhatunk attól a furcsa bezártságtól, amit a hagyományos füldugók okoznak, valamint a szellőzést is ezek végzik.

Maga a füldugó anyag nagyon vékony és rendkívül hajlékony műanyag, mely hő hatására tovább puhul és felveszi a hallójárat formáját, hogy tökéletesen illeszkedjen minden használó fülébe. A füldugók egyébként ollóval tovább alakíthatók. A szűrőt tartó szárból lehet vágni, ha túlságosan kinyúlnának a fülből és a sisak fel- vagy levétele következtében a füldugók is elmozdulnak. Szűk hallójárat esetén a szoknya is megfaragható, de érdemes ezt alaposan átgondolni, mert a próbálkozások száma eléggé limitált.

A tesztet a zöld szűrővel kezdtem és azzal is fejeztem be, mivel a közepes védelem még ezzel a rendkívül zajos zárt sisakkal is sikerrel vette fel a küzdelmet a menetszéllel, még autópályán is, ahol a problémáim jelentkeztek. A sárga szűrő picit már sok is, nálam ez a dobozban fog pihenni, ki tudja mikor lesz rá szükség valamilyen okból - talán egyszer, majd ha nyitott bukósisakom és valami brutális csupasz gépem lesz.

Összefoglalva:
Amióta hozzájutottam a füldugókhoz, mindig nálam vannak, ha motorozni indulok. A tok kis helyen elfér, a bőrkabátból előhúzni csak egy mozdulat, és behelyezésük sem tart tovább fél, maximum egy percnél. A legnagyobb öröm, hogy alig 8 000 forintos beruházással még a szélzaj tekintetében legbénább bukókból is ki lehet hozni ezen a téren a legjobbat a komfortérzet szignifikáns romlása nélkül. A tartósteszt elején úgy gondoltam, hogy majd nekiállok zajt méregetni és tudományos magyarázatot keresgélni, de a használat közben rájöttem, hogy felesleges, mert ez az egész nem erről szól. Sokkal inkább arról van szó, hogy ha már tényleg zavar a szélzaj, akkor vedd meg és használd! Egyszerűen csak azért, mert a dolog tényleg működik.

Daywalker

A teljes cikk itt olvasható: http://logout.hu/cikk/alpine_motosafe_fuldugo_szelzaj_ellen/draga_hobbi_karos_hatasokkal.html


Eddigi hozzászólások

Webwild: since 1996

Webprogramozás: 2012-2014 Pápai Dávid, papaidavidmail kukac gmail pont com
Oldal tetejére
Az oldal töltődik...